▲ TOP
0

Αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο.

11/10/2023

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ταυτίσει το αντιηλιακό με το καλοκαίρι. Όμως αυτό είναι μια λάθος αντίληψη, αφού οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αγγίζουν το δέρμα μας κάθε εποχή του χρόνου.
Χιλιάδες είναι οι δερματολόγοι ανά τον κόσμο, που συμβουλεύουν να φοράμε αντιηλιακό ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Επιμένουν να φοράμε αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο.
H American Cancer Society αναφέρει ρητά πως “Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου”. Τα άσχημα νέα είναι πως ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον πλανήτη. Ένας στους πέντε Αμερικάνους θα έχει καρκίνο του δέρματος μετά την ηλικία των 70 ετών. Τα καλά νέα είναι πως δεν πεθαίνουν πολλοί από καρκίνο του δέρματος. Όμως δεν είναι μόνο η “κακιά αρρώστια” που πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε και να προνοούμε φορώντας αντιηλιακό.
Θα μιλήσουμε για το θέμα όσο πιο απλά γίνεται παρακάτω για να σας δώσουμε μια πλήρη εικόνα.

Ο ήλιος κάνει μόνο κακό;

Όχι. Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή μας. Μάλιστα μερικά δεκαπεντάλεπτα με διαλείματα, έκθεσης στον ήλιο μας οφελούν καλύπτοντας την βιταμίνη D που μας είναι απαραίτητη. Οπότε χρειάζεται μέτρο. Και για να πετύχουμε το μέτρο εφόσον ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, πρέπει να προστατευόμαστε, ιδιαίτερα τις ώρες μεταξύ 10 πμ με 4 μμ. Πρέπει να φοράμε αντιηλιακό.

Γιατί πρέπει να φοράμε αντιηλιακό 365 μέρες το χρόνο.

Ο πιο δημοφιλής λόγος που φορούν οι άνθρωποι αντιηλιακό, είναι η προστασία από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος. Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας.
Όμως ας δούμε λίγο τι λένε οι ειδικοί και γιατί πρέπει να φοράμε αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο.
Το αντιηλιακό προστατεύει από την υπερμελάγχρωση και τις φακίδες.
Η ακτινοβολία του ήλιου μειώνει το κολλαγόνο στο δέρμα μας. Γι’ αυτό όταν το προστατεύουμε με αντιηλιακό θα έχουμε πιο λίγες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Δηλαδή θα φρενάρουμε την γήρανση του δέρματος μας.
Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα γενετικά υλικά των κυττάρων στο δέρμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ακτίνες UVA και UVB.

Οι ακτίνες UVB αντιπροσωπεύουν το 5% των ακτίνων του ήλιου και η ένταση τους μεταβάλετε αναλόγως με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες. Φτάνουν στα επιφανειακά επιδερμικά στρώματα του δέρματος και μπορεί να παίζουν ρόλο σε κάποιες ανωμαλίες όπως η μελάγχρωση.

Οι UVA, αντιπροσωπεύει το 95% των ακτίνων UV που φτάνουν στην επιφάνεια της γης και μπορούν και περνούν μέσα από σύννεφα και γυαλί. Είναι παρούσες κάθε μέρα του χρόνου σταθερά με την ίδια ένταση σε όλες τις ώρες της ημέρας. Επίσης, διεισδύουν βαθύτερα στον δερματικό ιστό του δέρματος, προκαλώντας την υποβάθμιση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωση του δέρματος.

Τύποι φίλτρων.

Όπως καταλαβαίνεται από τα παραπάνω, είναι σοφό να προστατευόμαστε τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ένα αντηλιακό “ευρέος φάσματος”. Το προϊόν που θα επιλέξετε να φοράτε, θα πρέπει να αναγράφει ξεκάθαρα ότι έχει προστασία ευρέος φάσματος στη συσκευασία του.

Φυσικά ή χημικά φίλτρα;

Θα συνιστούσαμε να επιλέξετε τη χρήση φυσικών φίλτρων και όχι με χημικών ώστε να μπορέσουμε να το φοράμε άφοβα αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο. Τα χημικά φίλτρα έχουν σωματίδια τα οποία απορροφώνται στο δέρμα και απενεργοποιούν τις ακτίνες. Έτσι, μετατρέπουν τη φωτεινή ενέργεια σε θερμότητα.
Έχουν γίνει πολλές μελέτες που έχουν επιστήσει την προσοχή στους πιθανούς κινδύνους των χημικών φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά. Μερικές από αυτές έχουν καταλήξει σε υποψίες για διαταραχές ορμονών και αλλεργίες.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF;

Ο δείκτης προστασίας SPF είναι μια μέτρηση της αποτελεσματικότητας των προϊόντων για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας του ήλιου.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης δηλώνει πόσο χρόνο περισσότερο θα μπορούσατε να μείνετε στον ήλιο χωρίς να καείτε συγκριτικά με τον χρόνο χωρίς αντηλιακό.
Ας το δούμε και με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως ο ήλιος είναι τόσο δυνατός που σε 15 λεπτά μπορεί να σε κάψει. Αν ο δείκτης SPF του αντηλιακού είναι 30, τότε έχουμε προστασία για 15 x 30, το οποίο είναι ίσο με 450 λεπτά ή 7,5 ώρες.

Άλλοι παράγοντες επιλογής δείκτη προστασίας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως σημαντικό ρόλο παίζουν κάποιοι παράγοντες.
Ο ένας παράγοντας είναι η ποσότητα της αντηλιακής κρέμας που εφαρμόζουμε.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο τύπος του δέρματος μας, όπως επίσης και το αν έχουμε ήδη σοβαρά προβλήματα με την επιδερμίδα μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να επιλέγουμε δείκτες προστασίας 30 ή και 50 SPF.

Τι σου προτείνουμε:

Accoje Protective No Sebum Sun Gel SPF50+ PA++++ 50ml – Εκλεκτά (eklekta.gr)

Farmstay Hyaluronic Uv Shield Sun Block Cream 70gr – Εκλεκτά (eklekta.gr)

Αντηλιακή κρέμα προσώπου με υαλουρονικό SPF50 50ml – Εκλεκτά (eklekta.gr)

Αντηλιακό Προσώπου Healthy Skin Sun Stick SPF50 40ml – Εκλεκτά (eklekta.gr)