▲ TOP
0

Η ανατομία του δέρματος.

25/10/2023

Το ανθρώπινο δέρμα δεν είναι μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα του σώματος μας. Είναι ένα σημαντικό και πολύπλοκο όργανο, στο οποίο αξίζει να δίνουμε προσοχή. Το δέρμα λειτουργεί ως η κύρια άμυνα του σώματός μας έναντι των εξωτερικών απειλών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία και παίζει ζωτικό ρόλο ακόμη για την αισθητηριακή αντίληψη μας. Συνήθως, όταν μιλάμε για περιποίηση δέρματος, το μυαλό μας πάει σε προϊόντα ή τάσεις. Σπάνια εμβαθύνουμε στην απίστευτη ανατομία και φυσιολογία του ίδιου του δέρματος, ώστε να αποκαλύψουμε τις πραγματικές του ανάγκες. Κι όμως, η ανατομία του δέρματος σας είναι πολύ σημαντική.

Στο τέλος αυτού του περιεκτικού άρθρου – οδηγού, με τίτλο “η ανατομία του δέρματος”, θα έχετε μια νέα εκτίμηση για το δέρμα σας. Δεν θα το βλέπετε πλέον ως έναν καμβά για μακιγιάζ ή μια επιφάνεια που χρίζει περιποίησης, αλλά ως ένα ζωντανό, αναπνέον και περίπλοκο σύστημα. Ένα σύστημα που λειτουργεί ακούραστα για να μας κρατά προστατευμένους και υγιείς. Ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι για να αποκαλύψουμε το θαύμα που λέγεται “δέρμα”, ξεσκεπάζοντας το στρώμα-στρώμα.

Τα στρώματα του δέρματος.

Καθώς ξεκινά αυτή η εξερεύνηση, θα δούμε το κάθε στρώμα του δέρματος ξεχωριστά. Η ανατομία του δέρματος, δεν είναι απλώς ακαδημαϊκό ταξίδι, αλλά ένα ταξίδι αυτο-εκτίμησης. Αυτό γιατί, αν κατανοήσουμε την ανατομία του δέρματος μας, θα είναι πιο εύκολο να το φροντίζουμε. Κι έτσι το αριστούργημα της φύσης, το δέρμα, παραμένει λαμπερό, υγιές και ζωντανό.

Από την εξώτερη επιδερμίδα, η οποία ενεργεί ως ο υπερασπιστής της πρώτης γραμμής κατά των περιβαλλοντικών επιθέσεων, μέχρι το βαθύ υπόδερμα, που αποθηκεύει ενέργεια και μας μονώνει από ακραίες θερμοκρασίες, τα στρώματα του δέρματος αποτελούν απόδειξη της ιδιοφυΐας της φύσης. Ανάμεσά τους βρίσκεται το χόριο, γεμάτο ζωή και δραστηριότητα – ένας κόμβος ιδρωτοποιών αδένων, αιμοφόρων αγγείων και τριχοθυλακίων, που όλα παίζουν το ρόλο τους στη μεγάλη συμφωνία της φυσιολογίας του δέρματος.

Τα στρώματα του δέρματος λειτουργούν συλλογικά και βρίσκονται σε αρμονία, το ελαστικό και προσαρμοστικό όργανο που αναγνωρίζουμε ως το δέρμα μας.

Επιδερμίδα. Η ασπίδα του δέρματος.

Η επιδερμίδα, δηλαδή το επιφανειακό στρώμα του δέρματος μας, δεν είναι απλώς μια ασπίδα. Εκεί θα παρατηρήσει κανείς τη γέννηση των νέων κυττάρων και την αποβολή των παλιών, μέσα από μια θαυμαστή διαδικασία που το όνομα της είναι γνωστό ως απολέπιση.
Η πρώτη γραμμή άμυνας του δέρματος, η επιδερμίδα έχει υποστρώματα, με την κεράτινη στιβάδα να λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός. Φανταστείτε αυτό το στρώμα ως έναν τοίχο. Όμως αυτός ο τοίχος είναι φτιαγμένος αντί για τούβλα με κερατινοκύτταρα, τα οποία συγκρατούνται μεταξύ τους από μια λιπιδική μήτρα. Αυτή η δομή εξασφαλίζει ανθεκτικότητα έναντι εξωτερικών απειλών και ρυθμίζει την απώλεια υγρασίας.

Χόριο. Εμβαθύνοντας στο Δέρμα

Κάτω από την επιδερμίδα είναι το χόριο. Αυτό το στρώμα είναι η ίδια η μητρόπολη του δέρματος. Ένα πολυσύχναστο μέρος γεμάτο δραστηριότητα.
Ειδικότερα, στεγάζει τα αιμοφόρα αγγεία, τους ιδρωτοποιούς αδένες, τους θύλακες των τριχών και τις νευρικές απολήξεις.
Το χόριο δίνει στο δέρμα μας τη δομική του ακεραιότητα, χάρη στο πυκνό δίκτυο ινών του κολλαγόνου. Μπορεί κανείς να φανταστεί το κολλαγόνο ως έναν σκελετό από σίδερα που κρατά ένα κτίριο όρθιο, αλλά συγχρόνως επιτρέπει ευελιξία και ανθεκτικότητα.

Υποδερμίδα. Στα βάθη του δέρματος.

Στο αμέσως επόμενο επίπεδο του δέρματος, συναντάμε το υπόδερμα. Αυτό το στρώμα είναι σαν ένα βαθύ θεμέλιο ενός κτιρίου. Στηρίζει όλες τις δομές από πάνω του. Η δομή του περιέχει λιπώδεις ιστούς και λειτουργεί ως θερμομονωτικός τοίχος αλλά και ως αποθήκη ενέργειας. Το υπόδερμα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο για τη σύνδεση του δέρματος με τα οστά και τους μύες του σώματος μας.

Ανάγκες κάθε στρώματος του δέρματος.

Ένας κηπουρός πρέπει να γνωρίζει τις ανάγκες των φυτών του και βάση αυτών φροντίζει τα στρώματα του εδάφους. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το δέρμα μας. Για να συντηρούμε το δέρμα μας υγιές, λαμπερό και ζωντανό, πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα στρώματα του. Πρέπει να γνωρίζουμε τι χρειάζονται για να μας δίνουν τους καλύτερους καρπούς.

Περιποίηση επιδερμίδας.

Ενυδάτωση: Φροντίστε να παρέχετε στην επιδερμίδα σας τακτική ενυδάτωση ώστε να διατηρήσετε την κεράτινη στιβάδα ενισχυμένη. Προτιμάτε προϊόντα πλούσια σε υγραντικά που τραβούν την υγρασία.

Απολέπιση: Απαλή αφαίρεση νεκρών κυττάρων και ενθάρρυνση της ανανέωσης των νέων κυττάρων. Προσέξτε να αποφεύγετε την “σκληρή” απολέπιση που μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα σας.

Αντηλιακή προστασία: Προστατέψτε από την υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας αντηλιακά ευρέως φάσματος, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.

Θρέψη Χορίου.

Ενίσχυση με κολλαγόνο: Ειδικότερα, χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν πεπτίδια, βιταμίνη C και ρετινοειδή για να τονώσετε την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι θα ενισχύσετε και θα διατηρήσετε την ελαστικότητα του δέρματος σας.

Ενυδάτωση: Πίνετε άφθονο νερό και χρησιμοποιείτε προϊόντα με υαλουρονικό οξύ. Έτσι θα πετύχετε το μεσαίο και ζωτικής σημασίας στρώμα του δέρματος σας, να μένει παχύ, ζωντανό και λαμπερό.

Αντιοξειδωτική άμυνα: Χρησιμοποιείτε προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας.

Υγεία Υποδέρματος.

Διατροφικές συνήθειες: Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια, για να θρέψετε το δέρμα σας από μέσα.

Μασάζ: Το μασάζ μπορεί να διεγείρει τη ροή του αίματος, υποστηρίζοντας τον συνδετικό ιστό σε αυτό το στρώμα.

Προσοχή! Αποφύγετε τις γρήγορες διακυμάνσεις βάρους. Μια ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους μπορεί να καταπονήσει το υπόδερμα σας.

Ολιστική περιποίηση του δέρματος.

Η ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος μας είναι σημαντική. Το δέρμα δεν είναι συνώνυμο με την επιδερμίδα. Η επιδερμίδα είναι μέρος του δέρματος μας. Στην πραγματικότητα μιλάμε για το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Κάθε στρώμα του δέρματος, αν και ξεχωριστό ως προς τη λειτουργία του, είναι αλληλένδετο με τα υπόλοιπα. Συνεπώς, η παραμέληση ενός στρώματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη λειτουργία άλλων.
Για παράδειγμα, μια υποβαθμισμένη επιδερμίδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγρασίας, η οποία, με τη σειρά της, επηρεάζει τα επίπεδα ενυδάτωσης του χορίου.
Το αν έχουμε άμεσα αποτελέσματα είναι δελεαστικό, όμως δεν παύει να είναι ένα γρήγορο “κουκούλωμα”. Ένα ψευδές βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Η αληθινή ομορφιά και υγεία είναι αποτέλεσμα συνέπειας και βάθους.
Όταν καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του κάθε στρώματος του δέρματος μας, θέτουμε τα θεμέλια για διαρκή υγεία του δέρματος. Κι έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στο μέλλον.