Λάδι ψυχρής έκθλιψης [ Όλα όσα πρέπει να ξέρετε ]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Τι είναι το λάδι ψυχρής έκθλιψης;
Πρόκειται για ένα από τα πιο εύγεστα αλλά και θρεπτικά ελαιόλαδα. Όταν λέμε λάδι ψυχρής έκθλιψης εννοούμε τον τρόπο της παραγωγής και εξαγωγής του συγκεκριμένου λαδιού. Συνήθως το βρίσκουμε σε μικρούς παραγωγούς ή σε οικογένειες που το παράγουν για προσωπική χρήση , οπότε και καταλαβαίνουμε τον λόγο που το έχουμε σε μικρή και περιορισμένη διάθεση.
Πως παράγεται το λάδι ψυχρής έκθλιψης;
Αρχικά επιλέγονται οι καλύτερες ελιές με το χέρι, ούτε πολύ ώριμες ούτε οι πολύ άγουρες, αποθηκεύονται σε καλά αεριζόμενα κοντέινερ και επεξεργάζονται μέσα σε 48 ώρες από την συγκομιδή. Σε πρώτη φάση απομακρύνονται με κρύο νερό φύλλα και κλαδιά χωρίς χρήση νερού ή διαλυτών. Στην συνέχεια οι ελιές μπαίνουν στα σύγχρονα μηχανήματα ψυχρής
έκθλιψης, και με την πρώτη πίεση παράγεται το λάδι που ονομάζουμε «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης».
Το ότι η παραγωγή του λαδιού γίνεται «εν ψυχρώ» σχετίζεται με την θερμοκρασία με την οποία παράγεται το λάδι, αφορά την ποιότητα του λαδιού και των βασικών θρεπτικών συστατικών που δεν στραγγίζονται με τις επαναλαμβανόμενες πιέσεις και φιλτραρίσματα των ελιών. Άρα μιλάμε για ένα πολύ καθαρό και θρεπτικό ελαιόλαδο, λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών .
Η διαδικασία αυτή έχει υψηλό κόστος. Η παραγωγή και η διάθεση στο κοινό είναι μικρή. Από την άλλη επειδή στην Ελλάδα το λάδι χρησιμοποιείται κατά κόρον στην μαγειρική , στην ζαχαροπλαστική και όχι μόνο , υπάρχει αυξημένη ζήτηση οπότε και μαζική παραγωγή λαδιού.
Η επιλογή δική σας !!![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]