▲ TOP
0

Τι τύπο δέρματος έχω;

22/10/2023

Είναι πολλές οι γυναίκες που νιώθουν μπερδεμένες και συχνά αναρωτιούνται “τι τύπο δέρματος έχω;” Αν συμβαίνει και σε εσάς, τότε μην νιώθετε άσχημα. Συμβαίνει πολύ συχνά. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο γι’ αυτόν το σκοπό.
Οι τύποι δέρματος είναι οι κατηγορίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιγράψουν πόσο λιπαρό, ξηρό ή ευαίσθητο είναι το δέρμα τους. Η επίγνωση του τύπου δέρματος μας βοηθάει να βρούμε και τον κατάλληλο τρόπο περιποίησης της επιδερμίδας μας. Πάμε λοιπόν να διερευνήσουμε τους τύπους δέρματος , να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά τους και να καταλάβουμε τι είδους δέρμα έχουμε.

Τι προκαλεί διαφορετικούς τύπους δέρματος;

Ο τύπος δέρματος μπορεί να διαφέρει για διάφορους λόγους. Ενώ η γενετική τον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Επηρεάζεται επίσης από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η υγιεινή, ο καιρός και οι υποκείμενες παθήσεις.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητά του. Το ηλικιωμένο δέρμα απλά δεν είναι τόσο σφριγηλό και λείο όσο ήταν. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην εμφάνιση και τον τύπο του δέρματος σας. Το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο καθώς μεγαλώνετε και είναι επίσης πιο επιρρεπές στην ξήρανση.

Ρουτίνα καθαρισμού

Η φροντίδα του δέρματος είναι σημαντική, αλλά γνωρίζατε ότι ο τρόπος που καθαρίζετε το δέρμα σας μπορεί να επηρεάσει τον τύπο του δέρματος σας;  Μια μελέτη υποδεικνύει ότι το στέγνωμα με πετσέτα μετά το πλύσιμο, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος σας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να στεγνώσει.

Καιρός και έκθεση στον ήλιο

Ο καιρός μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τύπο του δέρματος. Το δέρμα των ανθρώπων τείνει να είναι πιο λιπαρό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πιο ξηρό το χειμώνα. Το περιβάλλον μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Το άνοιγμα του φούρνου το χειμώνα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότερο δέρμα. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να καταστήσει το δέρμα ενός ατόμου πιο ευαίσθητο, καθώς οι ακτίνες του ήλιου βλάπτουν το δέρμα και το αφήνουν λεπτότερο και πιο εύθραυστο από πριν.

Υποκείμενες συνθήκες

Δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρου ακμή, μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος. Ομοίως, καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση μπορούν να ξηράνουν το δέρμα.

Τι τύποι δέρματος υπάρχουν;

Για να καθορίσουμε τον τύπο δέρματος μας πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το πόσο λάδι ή σμήγμα παράγει το δέρμα μας. Το σμήγμα είναι μια φυσική έκκριση του δέρματος για να σφραγίζει την υγρασία. Ωστόσο η υπερβολική έκκριση του προκαλεί λιπαρότητα, μαύρα στίγματα και ακμή.Με βάση λοιπόν το λάδι και το σμήγμα που παράγει το δέρμα η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αναγνωρίζει πέντε κύριους τύπους δέρματος:

 • Ξηρό
 • Λιπαρό
 • Μικτό
 • Ευαίσθητο
 • Κανονικό

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα για να κατανοήσουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τύπου δέρματος.

Ξηρό δέρμα

Είναι το δέρμα που παράγει λιγότερο σμήγμα από αυτό που χρειάζεται για την διασφάλιση της επιθυμητής υγρασίας. Άνθρωποι με ξηρό δέρμα παρατηρούν τα εξής χαρακτηριστικά:

 1. Αισθάνονται σφιχτό ή ξηρό το δέρμα τους, ειδικά μετά το μπάνιο ή το κολύμπι.
 2. Το δέρμα δείχνει θαμπό ή τραχύ.
 3. Συχνά υπάρχει φαγούρα ή ρωγμές στο δέρμα.

Το ξηρό δέρμα είναι συχνά προσωρινό ή εποχιακό – μπορεί να το έχετε μόνο το χειμώνα, για παράδειγμα – ή μπορεί να χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ξηροδερμίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, τον τόνο του δέρματος, το περιβάλλον διαβίωσης και την έκθεση στον ήλιο.

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα από αυτό που του είναι απαραίτητο. Τα χαρακτηριστικά του λιπαρού δέρματος είναι:

 1. Αίσθηση λιπαρότητας και γυαλάδας. Οι περιοχές που είναι πιο εμφανής αυτή η αίσθηση είναι η μύτη και το μέτωπο.
 2. Οι πόροι είναι εμφανώς μεγάλοι και φράζουν εύκολα.
 3. Εμφανίζει ευκολότερα σπυράκια ή μαύρα στίγματα.
 4. Οι ρυτίδες είναι πιο λίγες και πιο βαθιές λόγω του πάχους του δέρματος.

Εξάρσεις λιπαρότητας προκύπτουν από αλλαγές των ορμονών στην περίοδο της εφηβείας αλλά και κατά την έμμηνο ρύση. Επιπλέον, φαινόμενα λιπαρότητας κάνουν την εμφάνιση τους και κατά τη διαρκεί της εγκυμοσύνης ή κατά την εμμηνόπαυση.

Μικτό δέρμα

Το μικτό δέρμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δέρματος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το δέρμα επηρεάζεται και αλλάζει πολύ κατά την αλλαγή των εποχών. Τα χαρακτηριστικά του μικτού δέρματος είναι:

 1. Λιπαρή Τ-ζώνη: Δηλαδή το μέτωπο, το μεσόφρυδο, η μύτη και το πηγούνι.
 2. Ξηρή U ζώνη: Δηλαδή τα υπόλοιπα σημεία του προσώπου.
 3. Φραγμένοι πόροι στις λιπαρές περιοχές.
 4. Έντονη εναλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
 5. Ανώμαλη υφή δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα το μικτό δέρμα είναι ένας συνδυασμός μεταξύ των χαρακτηριστικών των δύο βασικών τύπων , ξηρού και λιπαρού. Αυτό σημαίνει ότι οι διάφορες περιοχές του προσώπου χρήζουν διαφορετικής φροντίδας.

Ευαίσθητο δέρμα

Εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις που ο δερματικός φραγμός είναι αποδυναμωμένος. Ως αποτέλεσμα αυτού η υγρασία της επιδερμίδας εξατμίζεται και εισβάλλουν στο δέρμα διάφοροι ερεθιστικοί παράγοντες. Τα χαρακτηριστικά του ευαίσθητου δέρματος είναι:

 1. Τσούξιμο.
 2. Αίσθηση καύσου.
 3. Παραγωγή πολλών ελεύθερων ριζών.
 4. Ερυθρότητα ή εξανθήματα.

Το ευαίσθητο δέρμα είναι αποτέλεσμα υπερευαισθησίας των νευρικών απολήξεων του δέρματος , οι οποίες εκπέμπουν σήματα πόνου ως απόκριση σε αβλαβή ερεθίσματα.

Κανονικό δέρμα

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κανονικού δέρματος είναι η ισορροπία. Έχει απαλή υφή και φυσιολογική ενυδάτωση. Οι πόροι του είναι κανονικοί όπως επίσης και το πάχος της επιδερμίδας. Ο εν λόγω τύπος δέρματος δεν εμφανίζει συχνά βλάβες. Τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει είναι συνήθως λόγω ελλιπούς περιποίησης ή φυσιολογικής γήρανσης.

Πως εντοπίζουμε τον τύπο δέρματος μας ;

Για να προσδιορίσουμε τον τύπο δέρματος μας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

 • Πλένουμε  το πρόσωπο με ένα απαλό καθαριστικό
 • στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα
 • παρατηρούμε πώς φαίνεται και πώς αισθανόμαστε το δέρμα αμέσως μετά το πλύσιμο.
 • παρατηρούμε πώς αυτό θα αλλάξει μέσα στις επόμενες ώρες

Το ξηρό δέρμα θα αισθάνεται ξηρό ή σφιχτό λίγο μετά το πλύσιμο. Μπορεί επίσης να φαίνεται θαμπό, τραχύ ή ξεφλουδισμένο.

Το λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι ματ μετά το πλύσιμο, αλλά θα γίνει γυαλιστερό ή λιπαρό τις επόμενες ώρες. Το λάδι θα είναι ορατό αν κάποιος σκουπίσει τη μύτη του με χαρτομάντιλο.

Το μικτό δέρμα περιλαμβάνει συνήθως μια λιπαρή ζώνη Τ και κανονικά ή ξηρά μάγουλα. Η ζώνη Τ περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Μετά από λίγη ώρα, η περιοχή αυτή θα είναι λαμπερή ή λιπαρή, αλλά τα μάγουλα όχι.

Το κανονικό δέρμα θα εμφανίζει ενυδάτωση και άνεση χωρίς σημάδια λιπαρότητας ή ερεθισμού.

Για καλύτερο έλεγχο 30 λεπτά μετά τον καθαρισμό πιέζουμε απαλά ένα κομμάτι χαρτιού στα διάφορα μέρη του προσώπου μας:

 • Εάν το χαρτί απορροφά άφθονο λάδι από όλες τις περιοχές του προσώπου τότε πρόκειται για λιπαρό δέρμα.
 • Εάν απορροφά ελάχιστα έως καθόλου λιπαρότητα, τότε μάλλον πρόκειται για ξηρό δέρμα.
 • Εάν εμφανίζεται μόνο μια μικρή ποσότητα λιπαρότητας από τη ζώνη Τ η επιδερμίδα είναι μικτή.
 • Εάν απορροφά ελάχιστη λιπαρότητα σε κάθε περιοχή του προσώπου, το δέρμα είναι κανονικό.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να βρούμε με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες τον τύπο δέρματος σας και θα χαρούμε πολύ να συζητήσουμε ποια είναι η ιδανική Ρουτίνα περιποίησης προσωπικά για εσάς. Κάντε κλικ εδώ για να επικοινωνήσετε μαζί μας με email. Ή καλέστε μας στο 2310344101.