▲ TOP
0

Υαλουρονικό Οξύ.

16/10/2023

Μπαίνοντας βαθιά στον μοριακό κόσμο της περιποίησης του δέρματος, συναντάμε μια ουσία που είναι γνωστή για τις θαυματουργές της ικανότητές. Το Υαλουρονικό Οξύ κατοικεί από τη φύση του και παράγεται μέσα στο σώμα μας. Θα το βρούμε κυρίως στο δέρμα, στις αρθρώσεις και στα μάτια μας. Οι βασικοί ρόλοι του είναι η διατήρηση της υγρασίας, η διευκόλυνση της επισκευής και επιπλέον η διασφάλιση της ακεραιότητας και της αναγέννησης των κυττάρων μας.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης, που αποτελείται από D-γλυκουρονικό οξύ και Ν-ακετυλο-γλυκοζαμίνη. Χάρη στη δομή του μπορεί και συγκρατεί έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό.
Κατά συνέπεια, διατηρεί επιδέξια την ισορροπία υγρασίας του δέρματος μας. Επίσης, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της συνολικής υγιούς εμφάνισής του.

Η ιστορία του Υαλουρονικού οξέως.

Το Υαλουρονικό Οξύ, έκανε το επιστημονικό του ντεμπούτο το 1934, μέσα από το έργο του Karl Meyer και του John Palmer. Η εξερεύνηση τους αποκάλυψε μια ουσία που εξάγεται από το βόειο υαλώδες υγρό. Η έμφυτη ικανότητά του να δεσμεύει και να συγκρατεί τα μόρια του νερού το εκτόξευσε στον ιατρικό τομέα, όταν χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε οφθαλμικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε θεραπείες αρθρώσεων. Η βιοσυμβατότητα του και η μη ανοσογονικότητα του επέτρεψαν γρήγορα την εφαρμογή του σε πολλά ιατρικά εδάφη.

Αργότερα, η ενσωμάτωσή του σε τοπικές εφαρμογές, όπως κρέμες και οροί, μεταμόρφωσε εντυπωσιακά τις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας. Πολύ γρήγορα, το υαλουρονικό οξύ διασφάλισε, όχι μόνο ότι ότι το δέρμα λαμβάνει, αλλά και διατηρεί την απαραίτητη υγρασία.
Επιστημονικές έρευνες στη μοριακή δομή του Υαλουρονικού οξέως αποκάλυψαν την ικανότητά του να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και να ενισχύει τον φραγμό του δέρματος.
Σήμερα στέκει ως φρουρός που προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Οι δυο όψεις του Υαλουρονικού Οξέως.

Η επιστήμη πίσω από τη λειτουργικότητά του δεν διερευνά απλώς την επιφανειακή ενυδάτωση, αλλά την ανθεκτικότητα του δέρματος σε κυτταρικό επίπεδο και την διατήρηση της δομικής του ακεραιότητας.
Τα ποικίλα μοριακά βάρη του ΥΟ φωτίζουν την πολύπλευρη εφαρμογή του σε σκευάσματα περιποίησης δέρματος.
Από τη μία το ΥΟ χαμηλού μοριακού βάρους, είναι γνωστό για τη διεισδυτική του ικανότητα. Εμβαθύνει βαθιά στα στρώματα του δέρματος, χαρίζει ενυδάτωση και διεγείρει τις επανορθωτικές διεργασίες εκ των έσω.
Από την άλλη, το υψηλού μοριακού βάρους ΥΟ είναι ένα προστατευτικό, ενυδατικό πέπλο στην κορυφή του δέρματος. Επιπλέον, προστατεύει από εξωτερικές αντιξοότητες και αποτρέπει την απώλεια υγρασίας.

Ποια είναι τα οφέλη του Υαλουρονικού Οξέως;

  1. Ενυδατώνει την επιφάνεια του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε, όπως η φύση το ορίζει, κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Έτσι το δέρμα χάνει την υγρασία του πιο εύκολα. Τα προϊόντα υαλουρονικού οξέος είναι ασπίδες για την προστασία της υγρασίας από το περιβάλλον και στο βαθύτερο χόριο για την πλήρη ενυδάτωση του δέρματος.
  2. Βοηθά στην προστασία και στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού. Το ξηρό δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε δερματικό φραγμό, προκαλώντας ξεφλούδισμα, ακμή, τραχύτητα. Συνεπώς, η χρήση ενός προϊόντος περιποίησης δέρματος με υαλουρονικό οξύ, το οποίο δεσμεύει την υγρασία βοηθά να διασφαλιστεί ότι ο φραγμός του δέρματος θα λειτουργεί σωστά.
  3. Μπορεί να γεμίσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Καθώς αυξάνει την υγρασία στο δέρμα, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να μειώσει προσωρινά την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
  4. Βοηθά στην αποκατάσταση του όγκου και της δομής του δέρματος. Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε, το υαλουρονικό οξύ είναι μια πολύ καλή λύση.
  5. Καταπραΰνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό. Οι ενυδατικές του ιδιότητες δίνουν στο ΥΟ την ικανότητα να καταπραΰνει και να ανακουφίζει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος. Συνεπώς, προάγει έναν ομοιόμορφο, πιο ήρεμο τόνο δέρματος.
  6. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας άλλων συστατικών περιποίησης του δέρματος. Οι ενυδατικές ιδιότητες του ΥΟ ενισχύουν την αποτελεσματικότητα άλλων συστατικών περιποίησης της επιδερμίδας διευκολύνοντας την απορρόφηση τους και παρέχοντας μια ενυδατωμένη βάση ώστε να λειτουργούν βέλτιστα.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ιδανικό συστατικό για όλους τους τύπους δέρματος, επειδή βοηθά στην παροχή μη φαγεσωρογόνου* ενυδάτωσης χωρίς να συμβάλλει σε μια αίσθηση βαρύτητας ή λιπαρότητας. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να χρησιμοποιούν το Υαλουρονικό Οξύ:

Όλοι οι τύποι δέρματος:
1. Λιπαρό και με τάση ακμής δέρμα. Ακόμη και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Το YO παρέχει υγρασία χωρίς να συμβάλλει στη λιπαρότητα ή να φράζει τους πόρους.
2. Ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα. Τραβά και σφραγίζει την υγρασία, ανακουφίζει την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα. Κατά συνέπεια χαρίζει μια ελαστική και αναζωογονημένη επιδερμίδα.
3. Ευαίσθητο δέρμα. Φροντίζει το ευαίσθητο δέρμα, προσφέροντας ενυδάτωση χωρίς να προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμούς.
4. Ώριμο δέρμα. Μειώνει την ορατότητα των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Δερματικά προβλήματα και παθήσεις.
Ακόμη και αν κάποιος έχει έκζεμα ή πολεμά την ροδόχρου ακμή, το ΥΟ παραμένει ένας ασφαλής και καταπραϋντικός ενυδατικός παράγοντας. Παρέχει ουσιαστική υγρασία χωρίς να επιδεινώνει τις υπάρχουσες συνθήκες.

Όλες οι ηλικίες.
Από τους εφήβους που περνούν τις ορμονικές αλλαγές έως τους ενήλικες που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη ζωντάνια του δέρματος τους, το ΥΟ οδηγεί σε ένα ενυδατωμένο, υγιές δέρμα..

Φίλος του Μακιγιάζ.
Πριν από την εφαρμογή του μακιγιάζ, το ΥΟ ως ένα άριστο ενυδατικό primer, διασφαλίζει ότι το δέρμα είναι βέλτιστα υγρό και το μακιγιάζ κολλάει άψογα.

Για κάθε κλιματική συνθήκη.
Ακόμη και σε περιβάλλοντα με πυκνή υγρασία, το ΥΟ βοηθά στη ρύθμιση της ενυδάτωσης, αποτρέποντας την υπερβολική ενυδάτωση και διασφαλίζοντας ότι το δέρμα παραμένει ισορροπημένο.
Σε ξηρές συνθήκες, οι ιδιότητες έλξης νερού που έχει το ΥΟ είναι ανεκτίμητες. Διασφαλίζοντας ότι το δέρμα διατηρεί την απαραίτητη υγρασία εν μέσω εξωτερικής ξηρότητας.

Είναι ασφαλές το υαλουρονικό οξύ;

Έρευνες έχουν αποδείξει πως το υαλουρονικό οξύ είναι απόλυτα ασφαλές στη χρήση. Οι αντιδράσεις ή οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του υαλουρονικού οξέως είναι σπάνιες και είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσει κάποια ακόμη και αν είναι έγκυος ή θηλάζει.
Αν και το υαλουρονικό οξύ θεωρείται ασφαλές, τα προϊόντα που συνδυάζουν το υαλουρονικό οξύ με άλλες ουσίες ή ενώσεις μπορεί να έχουν κάποιους κινδύνους παρενεργειών.

Συνεργασίες με Άλλα Συστατικά:

1. Βιταμίνη C:

  • Συνεργασία: Το ΥΟ και η βιταμίνη C λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους και ενισχύουν τη λάμψη και την υγρασία του δέρματος.

2. Ρετινόλη:

  • Συνεργασία: Το HA μπορεί να μειώσει τους πιθανούς ερεθισμούς από τη ρετινόλη, προσφέροντας επιπλέον ενυδάτωση.
  • Προσοχή: Είναι καλό να εφαρμόζετε τα προϊόντα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας (για παράδειγμα, ρετινόλη το βράδυ, ΥΟ το πρωί).

3. ΑΗΑs/ΒΗΑs:

  • Συνεργασία: Το ΥΟ προσφέρει ενυδάτωση μετά την εφαρμογή των απολεπιστικών οξέων (AHA/BHA), και επιδιορθώνει τυχόν ξηρότητες.

Τι σου προτείνουμε.

1.

Anti-Aging Face Serum με 12% υαλουρονικό και κολλαγόνο της Aurora.

Χρησιμοποίησε το link: Αντιγηραντικό serum προσώπου Face elixir 30ml 

2.

Η Hyaluronic acid 100 της Κορεάτικης Farmstay είναι μια αμπούλα με υαλουρονικό οξύ που βελτιώνει την ενυδάτωση και τη φρεσκάδα του δέρματος. Ενυδατώνει εντατικά, θρέφει την επιδερμίδα και την κάνει πιο ελαστική και λαμπερή.

Χρησιμοποίησε το link: Hyaluronic Acid 100 Ampoule 100ml

3.

Η αμπούλα υαλουρονικού οξέος της Κορεάτικης εταιρίας The Potions, μπορεί να μπεί στην καθημερινή ρουτίνα περιποιήσης. Βοηθάει στο σβήσιμο του δέρματος όταν αυτό έχει υποστεί αφυδάτωση και χάσει σιγά σιγά την ικανότητα να διατηρεί αποτελεσματικά την υγρασία.

Χρησιμοποίησε το link: Hyaluronic Acid Ampoule 20ml – Εκλεκτά (eklekta.gr)

4.

Serum Κολλαγόνο & Υαλουρονικό Οξύ 100% Pure της Bee Factor, είναι μια πρωτοποριακή σύνθεση Υαλουρονικού οξέος τριών μοριακών βαρών (Μεσαίου, χαμηλού και πολύ χαμηλού) και Κολλαγόνου.

Χρησιμοποίησε το link: Serum με κολλαγόνο και υαλουρονικό Οξύ 100% Pure 30ml – Εκλεκτά (eklekta.gr)

*Ονομάζονται τα προϊόντα περιποίησης τα οποία είναι έτσι δομημένα, ώστε να μην είναι πιθανό να προκαλέσουν φαγέσωρες, δηλαδή λευκά και μαύρα στίγματα.

Βιβλιογραφία: Hyaluronic Acid: Production, Properties, Application in Biology and Medicine” by J.P. Garg, G. Halperin, and M. Necas. Cosmetic Dermatology: Principles and Practice” by Leslie Baumann. Hyaluronic Acid: Biological Properties, Medical Applications and Emerging Research” by Grace McComsey and Noah Ridley. The Science of Beauty Therapy” by Edith Serkowitz